PICHCENIE NA ANTENIE

2021-11-03 13:37
Pichcenie na antenie
Autor: Agnieszka Moskaluk

Co zrobić, kiedy przyjdzie nam chętka na ruskie pierogi, ale nie mamy czasu na zagniatanie ciasta i lepienie? Można zrobić ruskie… naleśniki! – podpowiada Małgorzata Jakubowska, prezes fundacji obrony praw zwierząt Anaconda.

Ruskie naleśniki są pyszne, sycące i tanie. To tzw. comfort food. Wystarczy mąka, mleko i jajka, a do farszu: ziemniaki, ser biały i cebulka.

Idealna proporcja?

3 jajka, 3 szklanki wody gazowanej i trzy szklanki mleka (ewentualnie wszystkiego i 1 mniej).

Mąki dodajemy tyle, by masa miała gęstość śmietany.

Do ciasta dodajemy też odrobinę oleju – wtedy mniej tłuszczu zużyjemy do smażenia.

Po dokładnym roztrzepaniu ciasta, odstawiamy je na chwilę.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy cieniutkie naleśniki.

Farsz to po prostu ugotowane i rozgniecione ziemniaki oraz ser – w proporcji 1:1. Do tego warto dodać podsmażoną cebulkę, sól, sporo pieprzu, opcjonalnie majeranek lub czosnek.

Zawijamy naleśniki z farszem w ruloniki i podsmażamy.

Smacznego!