PICHCENIE NA ANTENIE

Co zrobić, kiedy przyjdzie nam chętka na ruskie pierogi, ale nie mamy czasu na zagniatanie ciasta i lepienie? Można zrobić ruskie… naleśniki! – podpowiada Małgorzata Jakubowska, prezes fundacji obrony praw zwierząt Anaconda.
Ruskie naleśniki są pyszne, sycące i tanie. To tzw. comfort food. Wystarczy mąka, mleko i jajka, a do farszu: ziemniaki, ser biały i cebulka.
Idealna proporcja?
3 jajka, 3 szklanki wody gazowanej i trzy szklanki mleka (ewentualnie wszystkiego i 1 mniej).
Mąki dodajemy tyle, by masa miała gęstość śmietany.
Do ciasta dodajemy też odrobinę oleju – wtedy mniej tłuszczu zużyjemy do smażenia.
Po dokładnym roztrzepaniu ciasta, odstawiamy je na chwilę.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy cieniutkie naleśniki.
Farsz to po prostu ugotowane i rozgniecione ziemniaki oraz ser – w proporcji 1:1. Do tego warto dodać podsmażoną cebulkę, sól, sporo pieprzu, opcjonalnie majeranek lub czosnek.
Zawijamy naleśniki z farszem w ruloniki i podsmażamy.
Smacznego!