Zamiast wyrzucać, zostaw w lodówce społecznej KUL

Okres świąteczny to czas, który najczęściej spędza się z rodziną przy wspólnym stole. Kiedy jednak skończy się biesiadowanie, może się okazać, że została nadwyżka jedzenia, z którą nie wiadomo, co zrobić. To doskonała okazja, by skorzystać z lodówki społecznej KUL.
Najważniejszą zasadą jest to, aby żywność nadawała się do spożycia. Każdy, kto chce skorzystać z jadłodzielni, znajdzie ją na parterze Collegium Jana Pawła II (wejście do uniwersytetu naprzeciwko Poczty Polskiej). Z lodówki można korzystać w godz. 6:00–21:00.– Na nasz apel odpowiedzieli mieszkańcy Lublina podczas Świąt Bożego Narodzenia. Liczymy, że podobnie będzie i tym razem, bo potrzeby pozostają niezmienne – mówi Monika Stojowska, zastępca rzecznika prasowego KUL.
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w Polsce rocznie marnuje się około 5 mln ton żywności. To aż 126 kg w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Katolicki Uniwersytet Lubelski prowadzi jadłodzielnię od 2023 roku, propagując ideę foodsharingu jako sposób na ograniczenie marnowania jedzenia.
Źródło: KUL