Grekokatolicy będą świętować Wielkanoc. Przy koszalińskiej cerkwi zostanie zorganizowane dla nich świąteczne śniadanie

Przed grekokatolikami Święta Wielkanocne. Podobnie jak dla kościoła zachodniego, to dla nich najważniejsze święta w całym roku liturgicznym. Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego także poprzedza Triduum Paschalne. Zbliżona jest również tradycja święcenia pokarmów i uroczystych, rodzinnych śniadań wielkanocnych. Taki posiłek będzie czekał na wiernych w koszalińskiej cerkwi.
Wierni Cerkwi Greckokatolickiej przygotowują się do świąt Zmartwychwstania Pańskiego w ciągu czterech tygodni poprzedzających Wielki Post i przez sześć tygodni Wielkiego Postu. W Wielki Czwartek rano odprawiana jest liturgia św. Bazylego na pamiątkę ustanowienia przez Jezusa Chrystusa sakramentu kapłaństwa i Eucharystii. Wieczorem natomiast odprawiana jest Jutrznia Męki Pańskiej, podczas której odśpiewuje się dwanaście fragmentów z czterech Ewangelii opisujących Pasję Chrystusa.
W Wielki Piątek w cerkwiach wynoszone są płaszczenice - rodzaj ikon-całunów z wizerunkiem Chrystusa złożonego do grobu. Płaszczenica - umieszczana na ogół na środku cerkwi - jest adorowana przez wiernych także w Wielką Sobotę do późnej nocy. W tym dniu, podobnie jak to jest u wyznawców kościoła rzymskokatolickiego, grekokatolicy święcą pokarmy. Wierni wkładają do koszyków nie tylko malowane i zdobione jaja, pieczywo i wędliny, ale także chrzan, sól i masło. Koszyki, zgodnie z tradycją są zazwyczaj przystrajane w tzw. wyszywani ruszneczky, czyli haftowane kolorowymi nićmi ręczniczki.
Jutrznia Wielkanocna sprawowana może być w nocy z soboty na niedzielę lub w niedzielę rano. W cerkwi greckokatolickiej w Koszalinie przy ul. Niepodległości będzie to w niedzielę o godz.7.00. Po liturgii wierni, a w szczególności uchodźcy wojenni z Ukrainy, zaproszeni są na śniadanie Wielkanocne, którzy przygotuje dla nich Stowarzyszenia Majsternia oraz Caritas Diecezji Koszalińsko-kołobrzeskiej.
Śniadanie Wielkanocne odbędzie się w sali pod cerkwią. Na stołach pojawi się zgodnie z tradycją m. in.: szynka, kiełbasa, chrzan, ser, sól, masło, jajka, sałatka, a także paska wielkanocna.
Organizatorzy szykują się na obecności około stu osób, ale podkreślają, że śniadanie jest otwarte, nie trzeba się wcześniej zapisywać i ugoszczą każdego, kto postanowi spędzić z nimi ten świąteczny czas.