Kolorowe, lukrowane, nadziewane… i z holenderskim kwiatem – Pączki zaatakowały Lublin

2020-02-20 12:38
Pączki z holenderskim kwiatem
Autor: Małgorzata Oroń

Ma być z lukrem, pudrem i nadzieniem, a nawet z kwiatem… i to holenderskim. Mowa o pączkach, które dzisiaj dominują we wszystkich cukierniach z okazji Tłustego Czwartku. Nieważne jest też to, ile ma kalorii. Ważne jest to, aby był świeży, smaczny i słodki.

Przed lubelskimi cukierniami ustawiły się ogromne kolejki, a każdy klient ma swój ulubiony smak. Z toffi, z czekoladą, ze skórką z pomarańczy - wymieniają mieszkańcy Lublina pytani o ulubiony rodzaj pączka. Nadal jednak największym zainteresowaniem cieszą się tradycyjne pączki z różą, ale nie tylko - mówi Zbigniew Korycki, właściciel cukierni przy ul. Leszczyńskiego. Klienci wybierają bardzo często także pączki z marmoladą, z pomadą i wiórkami kokosowymi. Ale szukają także nowych, ciekawych smaków… dlatego w tym roku na naszych paczkach znajdują się specjalne holenderskie kwiaty jadalne - dodaje Zbigniew Korycki, którego cukiernia sprzedaje pączki tylko raz w roku – właśnie w Tłusty Czwartek. W tym roku każdy kupujący zabiera ze sobą do pracy, szkoły, domu czy w trasę około 30 pączków, planujemy na dzisiaj 6,5 tys pączków, ale jeśli będzie trzeba – usmażymy więcej- dodaje Zbigniew Korycki. Wbrew pozorom Tłusty Czwartek to nie tylko polski obyczaj. W wielu krajach istnieją przeróżne wariacje tego święta. Nad Sekwaną ostatni dzień karnawału to mardi gras, czyli tłusty wtorek - Francuzi sięgają nie tylko po pączki, ale przede wszystkim po naleśniki z bitą śmietaną. Skandynawowie zaś najadają się do syta słynnymi drożdżówkami z cynamonem i bułeczkami z masą migdałową i bitą śmietaną. Geneza słodkiego objadania się w Tłusty Czwartek sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w czasie którego hucznie świętowano zakończenie zimy i radośnie witano nadchodzącą wiosnę. Obchody skupiały się na jedzeniu tłustych potraw, w tym mięs i pączków nadziewanych słoniną. Wraz z rozwojem chrześcijaństwa w Europie zmienił się charakter obchodów tego dnia. Data Tłustego Czwartku jest ruchoma - zależy od tego, kiedy w danym roku jest obchodzona Wielkanoc. Pączki były znane już w starożytnym Rzymie. Początkowo nie były przygotowywane na słodko; słodki pączek jest najprawdopodobniej wynikiem zmieszania kuchni arabskiej z europejską. W tradycji polskiej kuchni pączki początkowo miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste. Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatki czyli ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej, która rozpoczyna Wielki Post w Kościele katolickim. Jakie smaki słodkich pączków królują dzisiaj? I jaki jest sekretny przepis na najlepsze pączki? O tym w materiałach audio poniżej. Autor: Małgorzata Oroń

Zbigniew Korycki, właściciel cukierni w Lublinie o trendach smakowych na Tłusty Czwartek