GIS ostrzega: Wykryto obecności bakterii Salmonella w serze żółtym w plastrach

2024-09-25 13:23
Ser
Autor: Pixabay.com Tutaj także tanio nie jest, a ma być jeszcze drożej. Oczywiście cena sera zależy od jego gatunku, jednak szacuje się, iż nawet te najtańsze mogą podrożeć o około 1-2 złotych za kilogram.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym w plastrach

Zagrożenie

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów

  • Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g
  • Numer partii: 30.08/P6 16:59
  • Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024
  • Kod kreskowy: 5900820008406
  • Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Źródło: GIS