Zakażenia pokarmowe w sezonie letnim. Na jakie objawy uważać?
W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Na jakie objawy uważać?
Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych .
W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami (np.norowirusy, WZW A).
Ryzyko zarażenia i objawy
Możesz zarazić się, jeśli będziesz mieć bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożyjesz zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę lub będziesz mieć kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną - podaje GiS.
Zakażeniu pokarmowemu towarzyszą objawy w postaci najczęściej kilkudniowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- osłabienie,
- żółtaczka.
Zatrucie/zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu..
Objawy zakażenia rozwijają się od 2 godzin do 7 dni (przy WZW A nawet do 4 tygodni) po spożyciu skażonej żywności lub wody.
Polecany artykuł:
5 kroków do bezpiecznej żywności
Aby zapobiegać zatruciom i zakażeniom pokarmowym zapoznaj się z 5 krokami do bezpiecznej żywności i stosuj je na co dzień - dfodaje GiS. więcej szczegółów na stronie GiS.